Regisseur op de set van arbeidsmarkt en onderwijs

STEM-bedrijventraject@RTC

Innowiz - STEM-bedrijventraject@RTC

Een goed STEM-project tussen school en bedrijf. Hoe begin je er aan? Soms makkelijker gezegd dan gedaan…

Innowiz kan je daarbij helpen. Het is een hands-on methode die wordt ingezet waar de nood aan creativiteit hoog is. Innowiz geeft de vrijheid om voor ieder project, verschillende soort uitdagingen en diverse gebruikers het best passende traject samen te stellen. Via Innowiz zien leerkrachten hoe ze leerdoelstellingen via projectwerk kunnen realiseren binnen de beperkingen van lessenroosters en leerplannen.

Aan de slag!

Op 22 maart 2018 kunt u in het Vlaams Huis van de Voeding (12.00-14.00u) een infosessie rond Innowiz volgen.

Op 15 mei 2018 besteden we een ganse opleidingsdag aan Innowiz (Howest Industrial Design center Kortrijk). Zowel scholen als bedrijven kunnen deelnemen.

>> Inschrijven

 

Met de opgedane kennis kunnen scholen en bedrijven tandems vormen en volgend schooljaar samen een STEM-project uitwerken met behulp van de docenten uit Howest. 

Kom meer te weten over Innowiz

 


 

STEM-bedrijventraject@RTC

vakoverstijgend – innoverend – maatschappijkritisch - STEM-didactisch

  • een traject doorheen 5 West-Vlaamse moderne en innoverende bedrijven
  • voor leerkrachten en TA/TAC’s uit de 3de graad TSO, BSO
  • staat ook open voor leerkrachten uit de 1ste  en 2de graad
  • gaat door tussen januari en april 2017

 

PRAKTISCH

  • stel een team samen van 2 leerkrachten binnen je school, max. 30 leerkrachten worden toegelaten
  • schrijf je school in via het inschrijfformulier (zie onder), de inschrijving is gratis 
  • bezoek gedurende het schooljaar 5 aangeboden modern-technologische bedrijven
  • maak kennis met de transitiegebieden in onze maatschappij
  • werk de opdrachten uit in klasverband

 

Meer informatie?

Download de folder of contacteer Els Callemein, STEM-ambassadeur, via els@rtcwestvlaanderen.be.

 


 

WAT VOORAFGING...

SESSIE 5: SIEMENS

Op 27 april 2017 kwamen de trajectdeelnemers en andere belanghebbenden uit de verschillende Vlaamse provincies samen bij Siemens om elkaar feedback te geven over hun initiatieven en om inspiratie bij elkaar op te doen bij de afgelegde trajecten. Na vier provinciale zittingen vormde deze vijfde en laatste sessie binnen het STEM-bedrijventraject@RTC het sluitstuk van het traject. Een panel van deskundigen (Fons Leroy (VDAB), Christel Op de Beeck (departement Onderwijs), Veerle Doornaert (Siemens)) gaf op basis van de trajectgetuigenissen hun visie op de toekomstige STEM-uitdagingen binnen het technisch en beroepssecundair onderwijs.

Daarnaast gaf Siemens de deelnemers via een bezoek aan hun Conceptcenter, control-room en werkplaats een kijk op de huidige en toekomstige technologische innovaties.

Bekijk de foto's van deze slotsessie op onze Facebookpagina!

 

SESSIE 4: REBO

De haven van Oostende en meer bepaald de REBO-site vormden op 15 maart 2017 het decor voor de vierde en laatste provinciale sessie van het STEM-bedrijventraject@RTC. Het bedrijventerrein huisvest een 30-tal bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn bij de bouw van het windmolenpark (dat binnenkort uitbreidt met 42 windmolens) voor de Vlaamse kust. 

Op het programma stonden onder meer een bezoek aan het trainingscentrum voor techniekers op zee, FALK, en een kennismaking met C-Power en Greenbridge. De deelnemende leerkrachten keerden terug naar de klas met een rugzak vol inspiratie en educatief (video)materiaal.
Op 27 april is het, samen met de deelnemers van het bedrijventraject uit de andere Vlaamse provincies, verzamelen geblazen bij Siemens, voor een afsluitende plenaire sessie. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor wie nog wil aansluiten (doelgroep: leerkrachten 3de graad). Inschrijven kan via het formulier.

Bekijk de foto's van deze sessie op onze Facebookpagina!

 

SESSIE 3: VDL Bus & Coach

Op 10 maart 2017 was VDL Bus & Coach gastheer voor de deelnemers van het STEM-bedrijventraject. Dit hedendaags, innoverend bedrijf werkt hard aan een project waarbij energie door middel van een waterstofmodule opgewekt wordt. De leerkrachten werden uitgedaagd om na te denken over hoe de busbouwer kan vermijden dat elektrische kabels in de voertuigen beïnvloed worden door elektromagnetische straling en hoe de ontwikkeling van warmte bij hoge elektrische stromen beperkt kan worden. Met deze opdrachten en de informatie gesprokkeld tijdens het bedrijfsbezoek, kunnen de leerkrachten met hun leerlingen aan de slag om werkbare oplossingen of alternatieve werkwijzen uit te werken en aan het bedrijf voor te stellen.

Bekijk de foto's van deze sessie op onze Facebookpagina!

 

SESSIE 2: WESTVLEES

Op 10 februari 2017 werden de deelnemers van het STEM-bedrijventraject@RTC ontvangen bij Westvlees voor de tweede sessie binnen het traject. Na een toelichting over de werking van en een rondleiding in het bedrijf, gingen de leerkrachten aan de slag met een concrete case aangereikt vanuit het bedrijf: hoe zorg je ervoor dat een varkenscarré in koteletten van ongeveer hetzelfde gewicht versneden en verdeeld kan worden? De leerkrachten werken de inspiratie die ze konden opdoen tijdens de brainstorm en de rondleiding mee naar de klas waar ze hun ideën verder uitwerken. 

De regionale tv-zender Focus-WTV volgde onze STEM-experts op de voet en bracht verslag uit van de kruisbestuiving tussen onderwijs en bedrijfsleven in volgende reportage.

 


SESSIE 1: TELEVIC

Op 13 januari 2017 ging het STEM-bedrijventraject@RTC van start met een eerste sessie bij gastbedrijf Televic in Izegem. Via doorgedreven brainstormtechnieken en onder leiding van senior R&D engineer binnen Televic, Frank Delporte, werd nagedacht over hoe informatie over patiënten op kamerniveau en op een gepaste manier weergegeven kan worden binnen een ziekenhuissituatie.

Een 30-tal leerkrachten en directieleden tekenden in voor dit traject, een 5-luik aan interactieve ontmoetingen met hedendaagse en innoverende bedrijven uit de provincie die zich actief engageren in het STEM-gebeuren. Doel van het hele traject is om via concrete projectopdrachten uit realistische bedrijfscontexten, het STEM-onderwijs op een aantrekkelijke, inspirerende en innovatieve manier te ondersteunen.

Op 10 februari ontvangt Westvlees de deelnemers voor de tweede sessie. Daarna zijn we nog te gast bij VDL Bus & Coach en Rebo op respectievelijk 10 februari en 10 maart. Het traject wordt afgesloten met een provincie-overschrijdende plenaire bijeenkomst bij Siemens op 27 april.

Bekijk de foto’s van sessie 1 bij Televic op onze Facebookpagina.

 

INFOSESSIE

Op 21 oktober 2016 organiseerde RTC een infosessie in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare, waar tekst en uitleg gegeven werd bij de opzet van het traject. 

Bekijk de presentatie van deze ontbijtsessie hier!

Bekijk de sfeerfoto's van deze ontbijtsessie hier!

RTC West-Vlaanderen | Streekhuis Z-M-WVl | Engelse Wandeling 2F4L (ingang F3) | 8500 Kortrijk
Tel. 056/23 37 34 | Fax 056/24 99 90 | info@rtcwestvlaanderen.be