Hernieuwbare energie - leerlingenopleiding

Opleiding Datum overeen te komen Georganiseerd door: RTC

Doelgroep

Doelgroep Leerling
Onderwijsniveau Secundair onderwijs - 3de graad TSO
Secundair onderwijs - 3de graad BSO
Vakgebied Elektriciteit
Onderwijstype Voltijds onderwijs
Deeltijds onderwijs
Buitengewoon onderwijs
Leertijd

 OPLEIDING GAAT FYSIEK DOOR

 

Situering

Duurzame energie is actueler dan ooit. Zowel bedrijven als particulieren richten zich meer en meer tot deze technologie. Denk bijvoorbeeld maar aan de komst van de digitale meter, slim aansturen van woningen...

Inhoud

In samenwerking met Howest Kortrijk worden verschillende workshops voor leerlingen uitgewerkt. Iedere workshop start met een korte theoretische toelichting die verduidelijkt wordt met voorbeelden, cijfermateriaal of grafieken. In het tweede gedeelte van de workshops kunnen leerlingen zelf aan de slag in verschillende labo-opdrachten. Via een rotatiesysteem kan elk groepje leerlingen meerdere opdrachten uitvoeren. Tijdens deze labo-opdrachten komen onder andere volgende aspecten aan bod:

  • Zonne-energie: Hoe werkt een volledige installatie? Met behulp van metingen wordt bepaald hoeveel energie een paneel kan opwekken en bekijkt men de invloed van factoren als de hellingsgraad, schaduw...
  • Opslag van energie: Hoe kan overtollige energie van zonnepanelen opgeslagen worden in een batterij? Wat zijn de aandachtspunten of de grenzen waar men tegengaan loopt bij een batterij-systeem in de praktijk.
  • Energiemeters: Wat met de nieuwe digitale meter? Ontdek ook andere smart-energiemeters voor in de woning. Wat kan zo een toestel opmeten? Hoe kunnen deze meters onze woning al slim maken?
  • Leren werken met verschillende meettoestellen zoals een warmtecamera, een luxmeter, een glasdiktemeter, een spouwmuurdetector

De workshops lopen vanaf half oktober t.e.m. half april.

Coronamaatregelen

  • De opleiding gaat door in een groot laboruimte van Howest.
  • Leerlingen dragen een mondmasker tot in het lokaal.  
  • Er is voldoende ontsmettingsgel aanwezig

Is een buitenschoolse activiteit voor jouw school onmogelijk wegens de huidige coronmaatregelen, dan hebben we een alternatief programma. Contacteer je RTC voor meer informatie.

Partners

 Howest (Kortrijk)

Organisatoren

RTC

Praktisch

Locatie: Howest Kortrijk
Graaf Karel de Goedelaan 5
8500 Kortrijk

Duur: Halve dag (voor-of namiddag onderling af te spreken)
Kostprijs: Gratis

Aantal leerlingen per sessie

In het labolokaal zijn er 24 zitplaatsen en mogen deze in principe allemaal ingenomen worden. We opteren er echter voor, in overleg met Howest, om minder leerlingen toe te laten zodat er zeker voldoende afstand gehouden kan worden. Er kunnen zeker 12 leerlingen de opleiding volgen.

Locatie

Vlot bereikbaar!

  • Op 10 minuten stappen van het station Kortrijk.
  • Kom je met de auto, dan is er ook voldoende parkeergelegenheid.

Contactpersoon

RTC West-Vlaanderen - Karen Blancke
Tel. 056/23.37.37
Gsm 0474 25 44 49
karen@rtcwestvlaanderen.be


Toon data